Masa
Spód brownie
Polewa
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (z termoobiegiem). Dno oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do wypieków.
2. Przygotuj spód brownie. Czekoladę i masło rozpuść w rondlu i dokładnie wymieszaj. Odstaw garnek z kuchenki, dolej wody i wsyp cukier. Połącz składniki, a kiedy zawartość rondla przestygnie, wbij jajka i dodaj mąkę. Wymieszaj masę za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do tortownicy i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
3. W tym czasie przygotuj masę serową. Ubij jajka z cukrem w misie miksera. Dodaj partiami serek Philadelphia Light i miksuj na małych obrotach. Wsyp mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszaj do połączenia się składników. Do masy serowej dosyp 100 g borówek i przemieszaj szpatułką.
4. Wyjmij tortownicę z brownie z piekarnika i odczekaj 15 minut, aż nieco przestygnie. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 150°C. Wyłóż masę serową na warstwę brownie i wyrównaj wierzch. Tak przygotowane ciasto piecz przez 60 minut, a następnie wystudź w wyłączonym piekarniku.
5. Przygotuj polewę: śmietankę podgrzej w rondelku, nie gotuj. Odstaw garnek z kuchenki. Dodaj do śmietanki serek Philadelphia Milka. Odczekaj chwilę i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj oba składniki.
6. Wystudzone ciasto przełóż na talerz. Polej sernikobrownie polewą i wstaw do lodówki na 15 minut. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta pozostałymi borówkami i listkami mięty.