Zupa mleczna z rabarbarem, truskawkami i minicroissantami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

Zupa:

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Karmelizowany rabarbar z truskawkami:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody
  • kilka kropli soku z cytryny

Minicroissanty:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Minicroissanty:

  1. Pokrój ciasto francuskie na niewielkie trójkąty, zwiń w małe croissanty. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 12–15 minut w temperaturze 200°C.

Karmelizowany rabarbar z truskawkami:

  1. Wrzuć pokrojony w plasterki rabarbar na patelnię, wymieszaj z cukrem i wodą, duś 5 minut.
  2. Dodaj truskawki pokrojone na ćwiartki i sok z cytryny, duś kolejne 3–5 minut, aż wszystko zmięknie, a składniki się połączą.

Zupa:

  1. Podgrzej mleko, dodaj cukier puder i wanilię.
  2. Dołóż serek i wymieszaj zupę do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Dopraw szczyptą soli. Nie gotuj. 

Podanie:

  1. Zupę podawaj z karmelizowanymi owocami i ciepłymi minicroissantami.

Mam ochotę na

Nuggetsy z serkowym dipem
Nuggetsy z serkowym dipem
czas przygotowania: 25 minut
Bakłażanowy burger
Bakłażanowy burger
czas przygotowania:
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
czas przygotowania: 120 minut
Zielona sałatka
Zielona sałatka
czas przygotowania: 15 minut
Dip ziołowy
Dip ziołowy
czas przygotowania: 5 minut