Zupa kurkowa ze smażonymi kurkami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

Zupa:

300 g świeżych kurek (oczyszczonych)
1 cebulka szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
170 g serka Philadelphia z ziołami
100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

Do podania:

kilka listków tymianku lub natki do dekoracji

Sposób przygotowania

Zupa:

  1. Na maśle z oliwą podsmaż przez 2–3 minuty połowę kurek, aż lekko się zrumienią. Odłóż je na później – do podania zupy.
  2. W tym samym garnku zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj resztę kurek i smaż 3–4 minuty. Zalej całość bulionem, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. Po ugotowaniu zmiksuj całość blenderem na gładki krem. Dodaj 150 g serka z ziołami i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, wlej śmietankę i podgrzewaj jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sok z cytryny dla wyostrzenia smaku.

Podanie:

  1. Podawaj gorącą zupę z porcją smażonych kurek i serka na wierzchu. Udekoruj świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.

Mam ochotę na

Krem z soczewicy
Krem z soczewicy
czas przygotowania: 40 minut
Placuszki z brzoskwiniami
Placuszki z brzoskwiniami
czas przygotowania: 30 minut
Wiosenne tosty z łososiem i ogórkiem
Wiosenne tosty z łososiem i ogórkiem
czas przygotowania: 15 minut
Rollsy z karmelizowaną papryką i chorizo
Rollsy z karmelizowaną papryką i chorizo
czas przygotowania: 45 minut
Chowder z kalafiora i kukurydzy
Chowder z kalafiora i kukurydzy
czas przygotowania: 35 minut