Ziemniaczki w mundurkach z serkiem Philadelphia i salsą pomidorową

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia1 godzina

Składniki

  • 4 małe upieczone ziemniaki
  • 90 g serka Philadelphia Original + odrobina do dekoracji
  • 100 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 150 g odsączonej fasoli z puszki
  • 4 wiosenne cebule, pokrojone
  • 1 łyżeczka papryki w proszku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C (z termoobiegiem). Przekłuj ziemniaki widelcem i piecz przez 1,5 godziny, aż staną się miękkie i będą miały chrupiącą skórkę.
  2. W międzyczasie przygotuj salsę: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do schłodzenia.
  3. Kiedy ziemniaki będą upieczone, wyjmij je, a piekarnik przełącz na opcję „grill”.
  4. Przetnij ziemniaki na pół i wydrąż miąższ ziemniaczany do misy. Dodaj do miąższu serek Philadelphia i dokładnie wymieszaj wszystko za pomocą widelca. Dodaj kukurydzę, fasolę, wiosenną cebulę i paprykę.
  5. Mieszankę nałóż łyżką do ziemniaków, następnie ułóż je na blaszce do pieczenia i grilluj przez 4-5 minut, aż z góry będą złociste i chrupkie. Dodaj do każdej porcji jeszcze więcej serka Philadelphia, jeśli masz taką ochotę i podawaj z salsą pomidorową.

Do przygotowania salsy:

  • pół małego, dojrzałego, obranego, pokrojonego w kostkę awokado
  • 200 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 4 wiosenne cebule, pokrojone
  • sok z połowy limonki

Mam ochotę na

Lukrowane pierniki
Lukrowane pierniki
czas przygotowania: 30 minut
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński
czas przygotowania: 120 minut
Papryczki mumie
Papryczki mumie
czas przygotowania: 20 minut
Makiełki z kremem i wiśniami
Makiełki z kremem i wiśniami
czas przygotowania: 45 minut
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut