Ziemniaczki w mundurkach z serkiem Philadelphia i salsą pomidorową
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
10 minut + czas pieczenia1 godzina
Składniki
4 małe upieczone ziemniaki
90 g serka Philadelphia Original + odrobina do dekoracji
100 g odsączonej kukurydzy z puszki
150 g odsączonej fasoli z puszki
4 wiosenne cebule, pokrojone
1 łyżeczka papryki w proszku
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C (z termoobiegiem). Przekłuj ziemniaki widelcem i piecz przez 1,5 godziny, aż staną się miękkie i będą miały chrupiącą skórkę.
W międzyczasie przygotuj salsę: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do schłodzenia.
Kiedy ziemniaki będą upieczone, wyjmij je, a piekarnik przełącz na opcję „grill”.
Przetnij ziemniaki na pół i wydrąż miąższ ziemniaczany do misy. Dodaj do miąższu serek Philadelphia i dokładnie wymieszaj wszystko za pomocą widelca. Dodaj kukurydzę, fasolę, wiosenną cebulę i paprykę.
Mieszankę nałóż łyżką do ziemniaków, następnie ułóż je na blaszce do pieczenia i grilluj przez 4-5 minut, aż z góry będą złociste i chrupkie. Dodaj do każdej porcji jeszcze więcej serka Philadelphia, jeśli masz taką ochotę i podawaj z salsą pomidorową.
Do przygotowania salsy:
pół małego, dojrzałego, obranego, pokrojonego w kostkę awokado
200 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki