Wietnamskie ciasto bananowe

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia60 minut

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia Light
  • 5 jajek
  • 180 g roztopionego masła
  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g mąki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 30 g cukru pudru
  • 7 średniej wielkości bananów

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.

2. Sześć bananów obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Przełóż je do miski, posyp cukrem trzcinowym i odstaw.

3. Jajka wbij do miski i ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj mleko skondensowane, roztopione masło oraz 100 g serka Philadelphia Light. Do całości wsyp mąkę i połącz składniki za pomocą trzepaczki. Na koniec dołóż banany i delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Gotowy wypiek wystudź w piekarniku, a następnie przełóż na talerz.

4. 200 g serka Philadelphia Light zmiksuj z cukrem pudrem. Udekoruj ciasto kremem za pomocą szpatułki. Wierzch wypieku przyozdób pokrojonymi plastrami banana. Placek przechowuj w lodówce.

Mam ochotę na

Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania: 40 minut
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
czas przygotowania: 70 minut + czas studzenia
Płatki owsiane z pieczarkami i chipsem z szynki parmeńskiej
Płatki owsiane z pieczarkami i chipsem z szynki parmeńskiej
czas przygotowania: 20 minut
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania: 75 minut
Zupa krem z batata z chipsem z boczku
Zupa krem z batata z chipsem z boczku
czas przygotowania: 35 minut