Wellington z łososiem i szpinakiem

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 1 filet z łososia bez skóry (200 g)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokąt)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku baby
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól i pieprz
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • ulubione zioła do dekoracji
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej masło, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i smaż do zmniejszenia objętości szpinaku. Wystudź, a następnie połącz z 125 g serka i parmezanem.
  2. Filet dopraw solą i pieprzem. Na środek jednej połówki ciasta wyłóż połowę szpinaku (pod wielkość ryby).
  3. Na szpinaku połóż filet z łososia i ponownie nałóż szpinak z serkiem. Przykryj połową ciasta i sklej boki (najlepiej widelcem). Odkrój nadmiar ciasta.
  4. Wierzch ciasta delikatnie natnij w kratę i posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Piecz w temperaturze 180°C (termoobieg) przez 20-25 minut.
  5. Upieczonego łososiowego wellingtona pokrój na 2-centymetrowe kawałki i serwuj z kleksami serka i z ziołami.

Mam ochotę na

Gorditas z szarpaną wieprzowiną i guacamole
Gorditas z szarpaną wieprzowiną i guacamole
czas przygotowania: 3,5 godz.
Lava cake – fondant czekoladowy
Lava cake – fondant czekoladowy
czas przygotowania: 30 minut
Mango mastani
Mango mastani
czas przygotowania: 30 minut + czas mrożenia
Tarta dyniowa
Tarta dyniowa
czas przygotowania: 90 minut
Czarny makaron z owocami morza
Czarny makaron z owocami morza
czas przygotowania: 25 minut