Tort naleśnikowy

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia naleśników

Składniki

  • 500 g serka Philadelphia Light
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 8 ml esencji waniliowej
  • 260 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 500 ml mleka
  • 375 ml wody
  • 30 g orzechów pekan
  • 2 g soli
  • 4 figi

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, solą i olejem rzepakowym na gładką masę.
  2. Rozgrzej patelnię do naleśników z nieprzywierającą powłoką. Nalewaj łyżką wazową porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie i smaż naleśniki przez minutę, a po przewróceniu ich na drugą stronę kontynuuj smażenie przez 30 sekund.
  3. Cienkie naleśniki (ok. 20 sztuk) odstaw na bok do wystudzenia.
  4. Przygotuj krem – ubijaj miękkie masło, aż nabierze jaśniejszego odcienia. Dodaj serek Philadelphia oraz esencję waniliową i ubijaj dalej do połączenia się składników. Następnie stopniowo dosypuj cukier puder. Kontynuuj ubijanie, aż masa będzie gęsta. Wystudzone naleśniki przekładaj cienką warstwą kremu, a wierzch udekoruj przy pomocy rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Ozdób tort ćwiartkami fig i orzechami pekan.

Mam ochotę na

Karp w kremowym sosie
Karp w kremowym sosie
czas przygotowania: 30 minut
Ptysie z kremem z serka Phily
Ptysie z kremem z serka Phily
czas przygotowania: 50 minut
Nadziewane papryczki
Nadziewane papryczki
czas przygotowania: 15 minut
Pierogi dyniowe
Pierogi dyniowe
czas przygotowania: 120 minut
Gulasz indyjski
Gulasz indyjski
czas przygotowania: 35 minut