Souvlaki

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 35 minut + czas chłodzenia

Składniki

Sos:

  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 90 g ogórka
  • 25 ml soku z cytryny
  • 5 g mięty

Szaszłyki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 6 ml soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 g papryki wędzonej
  • 2 g suszonego oregano
  • 2 g świeżo mielonego pieprzu
  • 2 g soli

Sposób przygotowania

  1. Namocz 5 drewnianych patyczków do szaszłyków w wodzie.
  2. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem, papryką wędzoną, oregano, pieprzem i solą.
  3. Kurczaka pokrój w kostkę i ponadziewaj kawałki na patyczki. Ułóż szaszłyki w niedużej brytfannie i posmaruj marynatą z każdej strony przy pomocy pędzla. Wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
  4. W tym czasie przygotuj tzatziki: zetrzyj ogórka na grubych oczkach tarki, a miętę posiekaj. Serek Philadelphia z ziołami wymieszaj z sokiem z cytryny, a następnie z ogórkiem oraz miętą. Przełóż sos do miseczki.
  5. Rozgrzej patelnię grillową i smaż szaszłyki przez 5 minut z każdej strony. Serwuj z sosem tzatziki.

Mam ochotę na

Dip z oliwą i octem balsamicznym
Dip z oliwą i octem balsamicznym
czas przygotowania: 15 minut
Spaghetti z kremowym pesto
Spaghetti z kremowym pesto
czas przygotowania: 20 minut
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
czas przygotowania: 60 minut
Polędwiczka w boczku w sosie śliwkowym
Polędwiczka w boczku w sosie śliwkowym
czas przygotowania: 60 minut
Muffiny śniadaniowe
Muffiny śniadaniowe
czas przygotowania: 35 minut