Souvlaki

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 35 minut + czas chłodzenia

Składniki

Sos:

  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 90 g ogórka
  • 25 ml soku z cytryny
  • 5 g mięty

Szaszłyki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 6 ml soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 g papryki wędzonej
  • 2 g suszonego oregano
  • 2 g świeżo mielonego pieprzu
  • 2 g soli

Sposób przygotowania

  1. Namocz 5 drewnianych patyczków do szaszłyków w wodzie.
  2. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem, papryką wędzoną, oregano, pieprzem i solą.
  3. Kurczaka pokrój w kostkę i ponadziewaj kawałki na patyczki. Ułóż szaszłyki w niedużej brytfannie i posmaruj marynatą z każdej strony przy pomocy pędzla. Wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
  4. W tym czasie przygotuj tzatziki: zetrzyj ogórka na grubych oczkach tarki, a miętę posiekaj. Serek Philadelphia z ziołami wymieszaj z sokiem z cytryny, a następnie z ogórkiem oraz miętą. Przełóż sos do miseczki.
  5. Rozgrzej patelnię grillową i smaż szaszłyki przez 5 minut z każdej strony. Serwuj z sosem tzatziki.

Mam ochotę na

Żur podany z pieczywem z serkiem Phily
Żur podany z pieczywem z serkiem Phily
czas przygotowania: 50 minut
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
Sernik zebra waniliowo-czekoladowy
czas przygotowania: 35 minut oraz czas schłodzenia
Burger wołowy
Burger wołowy
czas przygotowania: 60 minut
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa
czas przygotowania: 65 minut
Orkiszowe ciasto świąteczne z konfiturą
Orkiszowe ciasto świąteczne z konfiturą
czas przygotowania: 1,5 godziny