Mule w sosie bleu

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 180 ml wytrawnego białego wina
  • 1 kg muli
  • 100 g pora
  • 2 ząbki czosnku

Do podania:

  • bagietka
  • 125 g serka Philadelphia Original

Sposób przygotowania

1. Mule wyszoruj szczoteczką, opłucz i usuń bisiory (wąsy). Czosnek przeciśnij przez praskę. Por pokrój w półplasterki.

2. W garnku rozgrzej masło z olejem i wrzuć na nie czosnek. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj por. Zamieszaj i trzymaj na ogniu 4 minuty. Po upływie czasu wlej wino i dorzuć pokruszony ser bleu. Gdy sos zawrze, dokładnie zamieszaj i dołóż mule. Gotuj muszle pod przykryciem przez 5 minut (powinny się otworzyć). Zestaw garnek z ognia, dodaj serek Philadelphia Original i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

3. Mule podawaj z bagietką posmarowaną serkiem Philadelphia Original.

Mam ochotę na

Brownie Trifle
Brownie Trifle
czas przygotowania: 10 minut
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna
czas przygotowania: 120 minut
Tajskie curry z kurczakiem
Tajskie curry z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut
Sernik japoński
Sernik japoński
czas przygotowania: 70 minut
Sernik nowojorski z kremowym serkiem
Sernik nowojorski z kremowym serkiem
czas przygotowania: 30 minut + 75 minut pieczenia + czas studzenia