Umyj mięso i natnij wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat. Rozbij je tłuczkiem. Wymieszaj olej z pieprzem cayenne, cynamonem i solą. Zamarynuj w tym mięso i wstaw do lodówki na godzinę.
Przed upływem tego czasu nagrzej piekarnik do 180°C. Przelej wrzątkiem suszone morele, a w miseczce wymieszaj serek Philadelphia z ziołami z mąką ziemniaczaną, nasionami kolendry, czosnkiem, solą i pieprzem.
Rozłóż ponownie płat schabu i rozprowadź na nim serek, a następnie poukładaj morele. Zroluj roladę i zwiąż ciasno sznurkiem bawełnianym.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez 1,5 godziny. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj wierzch rolady dżemem morelowym i wstaw z powrotem do piekarnika.
Przed podaniem usuń sznurek. Można serwować na ciepło lub na zimno.