Pieczeń wieprzowa z morelami

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 160 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 180 g suszonych moreli
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 2 g nasion kolendry
  • 8 g wyciśniętego czosnku
  • 1 g pieprzu cayenne
  • 0,5 g cynamonu
  • 30 g dżemu morelowego
  • 2 g soli + 2 g do marynaty
  • 1 g pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

  1. Umyj mięso i natnij wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat. Rozbij je tłuczkiem. Wymieszaj olej z pieprzem cayenne, cynamonem i solą. Zamarynuj w tym mięso i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Przed upływem tego czasu nagrzej piekarnik do 180°C. Przelej wrzątkiem suszone morele, a w miseczce wymieszaj serek Philadelphia z ziołami z mąką ziemniaczaną, nasionami kolendry, czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Rozłóż ponownie płat schabu i rozprowadź na nim serek, a następnie poukładaj morele. Zroluj roladę i zwiąż ciasno sznurkiem bawełnianym.
  4. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez 1,5 godziny. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj wierzch rolady dżemem morelowym i wstaw z powrotem do piekarnika.

Przed podaniem usuń sznurek. Można serwować na ciepło lub na zimno.

Mam ochotę na

Strucla serowa
Strucla serowa
czas przygotowania: 150 minut
Hünkar beğendi
Hünkar beğendi
czas przygotowania: 50 minut
Focaccia di recco
Focaccia di recco
czas przygotowania: 50 minut
Sernik arbuzowy
Sernik arbuzowy
czas przygotowania: 70 minut + czas tężenia
Tikka Masala
Tikka Masala
czas przygotowania: 45 minut