Sernik mandarynkowy

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 + czas chłodzenia240

Składniki

250 g serka Philadelphia Original
200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
70 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody
Skórka otarta z 2 mandarynek
4–5 mandarynek (obranych)
Plastikowa butelka (odcięta od góry)
Długie patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Obierz mandarynki, zachowując je w całości. Nabij je delikatnie na długie patyczki do szaszłyków. Umieść tak przygotowane mandarynki w odciętej plastikowej butelce, ustawiając patyczki pionowo.
  2. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
    W misce ubij serek Philadelphia z cukrem pudrem i skórką z mandarynek. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie połącz ją z masą serową. Na koniec wlej ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej masę serową do przygotowanej butelki, zalewając mandarynki, aż będą całkowicie pokryte. Postaraj się, aby masa równomiernie otoczyła owoce.
  4. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby masa dobrze stężała.
  5. Po stężeniu delikatnie przetnij plastikową butelkę i ostrożnie ją zdejmij, aby nie uszkodzić sernika. Możesz podać „sernikowe lizaki” w całości lub pokroić je na plasterki.

Mam ochotę na

Tort z czekoladowymi cukierkami
Tort z czekoladowymi cukierkami
czas przygotowania: 70 minut
Rolada z ciasta dyniowego
Rolada z ciasta dyniowego
czas przygotowania: 60 minut
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
czas przygotowania: 30 minut
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy
czas przygotowania: 30 minut
Szyszki migdałowe z serkiem Philadelphia
Szyszki migdałowe z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 25 minut