Makaron czekoladowy z owocami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

Składniki na makaron czekoladowy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 duże jaja
  • Szczypta soli

Składniki na karmelizowane brzoskwinie:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu

Dodatki:

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 100 g malin

Sposób przygotowania

  1. Przesiej mąkę i kakao na stolnicę, dodaj szczyptę soli. Zrób w mące wgłębienie i wbij do niego jajka. Zagnieć ciasto ręcznie, aż uzyskasz jednolitą i elastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę wody.
  2. Owiń ciasto folią spożywczą i odłóż na 30 minut, aby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty i pokrój w paski, tworząc makaron.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw.
  4. Brzoskwinie pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier i miód, a następnie podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Wrzuć brzoskwinie na patelnię i podsmaż je przez 3-4 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste.
  5. Nałóż ugotowany makaron na talerze. Dodaj karmelizowane brzoskwinie na wierzch. Wyłóż łyżkę serka Philadelphia Original na każdą porcję makaronu. Udekoruj danie świeżymi malinami.

Mam ochotę na

Roladki z indyka po toskańsku
Roladki z indyka po toskańsku
czas przygotowania: 45 minut
Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z czerwonej kapusty
czas przygotowania: 30 minut
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
czas przygotowania: 50 minut
Tarta z frużeliną wiśniową
Tarta z frużeliną wiśniową
czas przygotowania: 50 minut
Chłodnik ogórkowy z miętą
Chłodnik ogórkowy z miętą
czas przygotowania: 40 minut