Eton mess z pomarańczą

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 180 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 białka jajek M (ok. 60 g)
  • 100 g + 36 g drobnego cukru
  • 3 g cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 240 g pomarańczy bez skórki
  • 220 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 g mielonego cynamonu
  • 1 g soli

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 110°C.
  2. Białka ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli i stopniowo wsypuj 100 g cukru oraz cukier waniliowy. Ubijaj do momentu, aż kryształki cukru dokładnie się rozpuszczą (rozetrzyj pianę między palcami, aby sprawdzić, czy nadal są wyczuwalne).
  3. Przełóż ubitą pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz 2 godziny 15 minut (bezy mają zachować biały kolor). Wystudź je w wyłączonym piekarniku.
  4. W małym garnuszku podgrzej masło z sokiem z pomarańczy i pozostałym cukrem. Gotuj parę minut na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje.
  5. W tym czasie pokrój kawałki pomarańczy w poprzek w małe trójkąciki, obierając je z białych błonek. Dodaj kawałki owoców do syropu i podgrzej przez chwilę, ale nie dopuść do rozgotowania się pomarańczy. Zdejmij garnuszek z gazu i ostudź.
  6. Ubij zimną śmietankę i dodaj do niej serek Philadelphia Light.
  7. Przygotuj trzy szklanki lub szklane miseczki. Rozkrusz kilka bezików. Nakładaj deser do przygotowanych naczyń warstwami: krem z Philadelphią, pomarańczę w syropie i pokruszone beziki. Wierzch udekoruj całymi bezami i posyp mielonym cynamonem.

Mam ochotę na

Fiadone
Fiadone
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce
Szpinakowe koszyczki z ciasta filo
Szpinakowe koszyczki z ciasta filo
czas przygotowania: 25 minut
Sałatka z serkiem
Sałatka z serkiem
czas przygotowania: 15 minut
Tarta dyniowa
Tarta dyniowa
czas przygotowania: 90 minut
Żółta sałatka
Żółta sałatka
czas przygotowania: 150 minut