Sernik Käsekuchen

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 35 minut + czas pieczenia

Składniki

  • 500 g serka Philadelphia Light
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 75 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 50 g cukru

Ponadto:

  • 50 g uprażonych płatków migdałów
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Mąkę, cukier, pokrojone masło, jajko i proszek do pieczenia włóż do miski i zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Serek Philadelphia Light zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno dodaj sok z cytryny oraz śmietankę i połącz wszystkie składniki.

3. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.  Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno foremki. Następnie nałóż masę serową i  płatki migdałów. Sernik piecz przez 60 minut w temperaturze 175°C. Gotowy wypiek wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

4. Sernik podawaj oprószony cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Chipsy z warzyw korzeniowych
Chipsy z warzyw korzeniowych
czas przygotowania: 40 minut
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa
czas przygotowania: 60 minut
Wegeburger
Wegeburger
czas przygotowania: 25 minut
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy
czas przygotowania: 2 godziny
Kasza manna z pieczonymi winogronami
Kasza manna z pieczonymi winogronami
czas przygotowania: 30 minut