Na spód:
Na masę serową:
Na krem dyniowy:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C, góra/dół. Blaszkę do pieczenia 20x24cm wyłóż papierem do pieczenia. Połącz erytrol i masło w misce, potem dodaj mąkę migdałową, mieszaj aż do uzyskania idealnej masy. Najlepiej pod koniec wyrób ciasto ręcznie. Wyłóż spód blaszki gotowym ciastem, ugnieć palcami aż do uzyskania równomiernej grubości spodu. Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika i odstaw do ochłodzenia (około 10-15 minut).
W tym czasie przygotuj masę sernikową, a temperaturę piekarnika zwiększ do 180 stopni C. W dużej misce połącz erytrol i serek Philadelphia, miksując składniki mikserem na niskich obrotach. W osobnej misce ubij jajka i dodaj je delikatnie do masy serowej. Połowę masy wylej na spód migdałowy, a do drugiej połowy dodaj puree z dyni i przyprawy, delikatnie mieszając. Powoli nałóż masę z dynią na masę serową, łyżka po łyżce. Piecz około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy sernik się upiekł.
W trakcie II etapu pieczenia przygotuj ostatnią warstwę. Połącz puree z dyni, serek mascarpone, erytrol i przyprawy za pomocą blendera (aby uzyskać konsystencję kremu). Kiedy sernik będzie już wystudzony, nałóż na niego krem dyniowy. Przed podaniem udekoruj sernik pokruszonymi orzechami włoskimi lub prażonymi płatkami migdałowymi.