Sałatka szparagowa z truskawkami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g truskawek
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka liści mięty
  • 1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki, smaż 2 minuty. Szparagom odetnij zdrewniałe końcówki. Dodaj szparagi do cebuli. Dopraw solą i pieprzem, smaż 4 minuty.
  2. Szparagi wyłóż na półmisek. Truskawki pokrój na grubsze plastry i posyp nimi szparagi, serek wykładaj dwoma łyżeczkami, formując obłe kształty.
  3. Oliwę, ocet, miód, posiekany szczypiorek i natkę wymieszaj w miseczce do połączenia się składników. Polej sałatkę, posyp świeżą miętą i drobnym szczypiorkiem. Oprósz solą i pieprzem. 

Mam ochotę na

Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
czas przygotowania: 25 minut
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
czas przygotowania: 5 minut
Koreańskie placuszki hotteok
Koreańskie placuszki hotteok
czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania ciasta
Burgery sushi
Burgery sushi
czas przygotowania: 50 minut
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
czas przygotowania: 60 minut