Sałatka szparagowa z truskawkami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g truskawek
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka liści mięty
  • 1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki, smaż 2 minuty. Szparagom odetnij zdrewniałe końcówki. Dodaj szparagi do cebuli. Dopraw solą i pieprzem, smaż 4 minuty.
  2. Szparagi wyłóż na półmisek. Truskawki pokrój na grubsze plastry i posyp nimi szparagi, serek wykładaj dwoma łyżeczkami, formując obłe kształty.
  3. Oliwę, ocet, miód, posiekany szczypiorek i natkę wymieszaj w miseczce do połączenia się składników. Polej sałatkę, posyp świeżą miętą i drobnym szczypiorkiem. Oprósz solą i pieprzem. 

Mam ochotę na

Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
czas przygotowania: 15 minut
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Bajgle z pastą jajeczną
Bajgle z pastą jajeczną
czas przygotowania: 1 godz. 35 min.
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
czas przygotowania: 25 minut
Sernik krakowski
Sernik krakowski
czas przygotowania: 35 minut + 60 minut (czas pieczenia) + czas studzenia