Bakłażany przekrój wzdłuż, posyp solą i odstaw na 10 minut. Wytrzyj papierowym ręcznikiem i piecz w 200 st. C przez 20 minut.
Do wrzącej wody wsyp opłukaną soczewicę, gotuj przez 15 minut.
Cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kostkę. Z bakłażana usuń miąższ (który następnie pokrój w kostkę).
Na patelni rozgrzej olej z oliwą, dodaj cebulę, czosnek, imbir i pastę chili. Podsmaż 2 minuty. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, bakłażana, miód oraz curry, pieprz ziołowy i sól. Duś przez 10 minut, aby połączyć smaki i odparować nadmiar wody.
Wydrążone połówki z bakłażana napełnij farszem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
Serek wymieszaj z jogurtem.
Faszerowanego bakłażana podawaj w kleksami serkowo-jogurtowymi oraz natką pietruszki lub kolendry i pestkami granatu.