Pieczony bakłażan z farszem z czerwonej soczewicy

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 1 słodka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • puszka 400 g pomidorów krojonych
  • pół łyżeczki pasty chilli
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżki oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: mieszanka curry, sól, pieprz ziołowy
  • 80 g serka Philadelphia z ziołami
  • 80 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż, posyp solą i odstaw na 10 minut. Wytrzyj papierowym ręcznikiem i piecz w 200 st. C przez 20 minut.
  2. Do wrzącej wody wsyp opłukaną soczewicę, gotuj przez 15 minut.
  3. Cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kostkę. Z bakłażana usuń miąższ (który następnie pokrój w kostkę).
  4. Na patelni rozgrzej olej z oliwą, dodaj cebulę, czosnek, imbir i pastę chili. Podsmaż 2 minuty. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, bakłażana, miód oraz curry, pieprz ziołowy i sól. Duś przez 10 minut, aby połączyć smaki i odparować nadmiar wody.
  5. Wydrążone połówki z bakłażana napełnij farszem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
  6. Serek wymieszaj z jogurtem.
  7. Faszerowanego bakłażana podawaj w kleksami serkowo-jogurtowymi oraz natką pietruszki lub kolendry i pestkami granatu.

Mam ochotę na

Makrela z ziemniakami
Makrela z ziemniakami
czas przygotowania: 15 minut
Zawijane ciasteczka z kremem
Zawijane ciasteczka z kremem
czas przygotowania: 105 minut
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
czas przygotowania: 40 minut
Pasta z bobu
Pasta z bobu
czas przygotowania: 30 minut
Zielone pierogi à la uszka
Zielone pierogi à la uszka
czas przygotowania: 75 minut