Pieczony bakłażan z farszem z czerwonej soczewicy

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 1 słodka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • puszka 400 g pomidorów krojonych
  • pół łyżeczki pasty chilli
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżki oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: mieszanka curry, sól, pieprz ziołowy
  • 80 g serka Philadelphia z ziołami
  • 80 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż, posyp solą i odstaw na 10 minut. Wytrzyj papierowym ręcznikiem i piecz w 200 st. C przez 20 minut.
  2. Do wrzącej wody wsyp opłukaną soczewicę, gotuj przez 15 minut.
  3. Cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kostkę. Z bakłażana usuń miąższ (który następnie pokrój w kostkę).
  4. Na patelni rozgrzej olej z oliwą, dodaj cebulę, czosnek, imbir i pastę chili. Podsmaż 2 minuty. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, bakłażana, miód oraz curry, pieprz ziołowy i sól. Duś przez 10 minut, aby połączyć smaki i odparować nadmiar wody.
  5. Wydrążone połówki z bakłażana napełnij farszem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
  6. Serek wymieszaj z jogurtem.
  7. Faszerowanego bakłażana podawaj w kleksami serkowo-jogurtowymi oraz natką pietruszki lub kolendry i pestkami granatu.

Mam ochotę na

Trdelník
Trdelník
czas przygotowania: 35 minut + czas oczekiwania i pieczenia
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
czas przygotowania: 60 minut
Klopsiki szwedzkie w sosie
Klopsiki szwedzkie w sosie
czas przygotowania: 25 minut
Nowojorski sernik z pomarańczą
Nowojorski sernik z pomarańczą
czas przygotowania: 1,5 godz.
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
czas przygotowania: 40 minut