Serek Philadelphia wyjmij z lodówki, żeby nabrał pokojowej temperatury.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier i dalej ubijaj. Następnie podobnie zrób z żółtkami – dodawaj je stopniowo, cały czas ubijając. Do masy wsyp mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosyp startą czekoladę. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką, żeby piana nie opadła.
Płaską formę o wymiarach 28×42 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, wyrównaj. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180 st. C.
Na blacie rozłóż papierowy ręcznik. Upieczone ciasto wyłóż na ręcznik stroną z papierem do góry. Oderwij powoli papier. Roladę z ręcznikiem zwiń i pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj krem truskawkowy. Masło ubij do białości, partiami dodawaj serek Phily. Dodaj truskawki i zmiksuj.
Rozłóż zimną roladę, usuń ręcznik. Ciasto posmaruj kremem serkowo-truskawkowym, zwiń i pozostaw na całą noc w lodówce.
Roladę podawaj udekorowaną bitą śmietaną i truskawkami.