Kurczak po normandzku

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 400 g podudzi z kurczaka (4 szt.)
  • 30 g masła
  • 1 duże jabłko
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g selera naciowego
  • 90 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml cydru jabłkowego
  • 3 g soli
  • 3 g mielonego pieprzu
  • 6 gałązek tymianku

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Podudzia z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
  3. Na rozgrzanej patelni żeliwnej rozpuść masło. Smaż kurczaka na średnim ogniu przez 6 minut z każdej strony.
  4. Zdejmij usmażone podudzia z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmaż obrane i przekrojone na pół szalotki, ząbki czosnku, pokrojoną nać selera oraz gałązki tymianku. Dodaj plastry jabłka (o grubości 5 mm) i smaż przez 3 minuty.
  5. Zdejmij owoce z patelni, wlej cydr oraz bulion. Po 10 minutach od zagotowania dołóż ponownie kurczaka i wstaw całość do piekarnika na 30 minut.
  6. Po zapieczeniu potrawy dodaj do niej podsmażone jabłka oraz serek Philadelphia Original i wymieszaj z tłuszczem z patelni.

Mam ochotę na

Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicą
czas przygotowania: 25 minut
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
czas przygotowania: 45 minut
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
czas przygotowania: 40 minut
Krem z buraków i jabłek
Krem z buraków i jabłek
czas przygotowania: 45 minut