Polędwiczka w boczku w sosie śliwkowym

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

Polędwiczki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 12 plastrów boczku wędzonego na surowo
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 2 śliwki
  • 3 śliwki suszone
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • sól i pieprz

Purée ziemniaczane

  • 6 ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki zimnego masła

Surówka z pora

  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki serka Philadelphia z ziołami
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami (do ozdoby)

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę podziel na 6 plastrów. Roztłucz tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Owiń plastrami boczku. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż polędwiczki z obu stron.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w plastry, ząbek czosnku pokrojony na plasterki i smaż pod przykryciem przez 4 minuty. Zalej winem i redukuj przez 5 minut.
  3. Dodaj śliwki suszone pokrojone na paski oraz śliwki pokrojone na ćwiartki. Zalej sosem sojowym i rybnym. Duś przez 40 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki serka i wymieszaj do uzyskania aksamitnego sosu.
  4. Ziemniaki obierz, umyj i zalej wodą z mlekiem. Wsyp łyżeczkę soli morskiej i gotuj przez 30 minut. Odcedź, dodaj zimne masło i utłucz na gładką masę.
  5. Por pokrój w półkrążki, ogórki i jabłko zetrzyj na tarce. Przełóż do miski razem z serkiem i cukrem. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  6. Polędwiczkę podawaj z purée i surówką porową. Potrawę ozdób kleksami serka.

Mam ochotę na

Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki
czas przygotowania: 70 minut + czas studzenia
Kotleciki kalafiorowe z limonkowym sosem tahini
Kotleciki kalafiorowe z limonkowym sosem tahini
czas przygotowania: 40 minut
Nowojorski sernik z pomarańczą
Nowojorski sernik z pomarańczą
czas przygotowania: 1,5 godz.
Mus czekoladowo-śmietankowy
Mus czekoladowo-śmietankowy
czas przygotowania: 25 minut
Patatas bravas
Patatas bravas
czas przygotowania: 45 minut