Polędwiczkę podziel na 6 plastrów. Roztłucz tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Owiń plastrami boczku. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż polędwiczki z obu stron.
Dodaj cebulę pokrojoną w plastry, ząbek czosnku pokrojony na plasterki i smaż pod przykryciem przez 4 minuty. Zalej winem i redukuj przez 5 minut.
Dodaj śliwki suszone pokrojone na paski oraz śliwki pokrojone na ćwiartki. Zalej sosem sojowym i rybnym. Duś przez 40 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki serka i wymieszaj do uzyskania aksamitnego sosu.
Ziemniaki obierz, umyj i zalej wodą z mlekiem. Wsyp łyżeczkę soli morskiej i gotuj przez 30 minut. Odcedź, dodaj zimne masło i utłucz na gładką masę.
Por pokrój w półkrążki, ogórki i jabłko zetrzyj na tarce. Przełóż do miski razem z serkiem i cukrem. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Polędwiczkę podawaj z purée i surówką porową. Potrawę ozdób kleksami serka.