Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj pokrojone zimne masło, sól oraz cukier puder. Miksuj mieszadłem miksera planetarnego lub rozcieraj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta.
Dodaj jajko i zmiksuj lub zagnieć krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włóż ciasto do lodówki na około pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Posmaruj formę na tartę o średnicy 24–26 cm masłem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 1/2 cm, o średnicy większej niż forma.
Przenieś placek do formy i wyłóż nim spód oraz całe boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palcami. Nożem odetnij wystające ponad formę ciasto. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Nakryj ciasto folią aluminiową (dno i boki), na spód wysyp obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie usuń folię wraz z obciążeniem i piecz przez kolejne 15–20 minut, aż ciasto będzie złote. Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź.
Zmiksuj serki i śmietanę na gładką, puszystą masę. Na koniec miksowania dodaj cukry.
Masę wyłóż na upieczone ciasto i przyozdób nektaryną i morelami pokrojonymi w księżyce. Posyp borówkami i malinami. Na koniec wyłóż kleksy serka.