Do malutkiej miseczki wlej 30 ml wody. Wsyp żelatynę, zamieszaj i odstaw na bok, by żelatyna napęczniała.
Mleko zagotuj razem ze śmietanką i cukrem waniliowym, na koniec dodaj serek i dokładnie wymieszaj, odstaw z ognia. Dołóż żelatynę i wymieszaj na gładką konsystencję. Przelej do filiżanek, wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Ubijaj białka przez 10 minut, co chwilę dodając porcjami cukier, na koniec dodaj kwiaty lawendy i dokładnie zmiksuj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki piecz w 100°C przez 90 minut, a po upieczeniu wystudź.
Panna cottę przełóż z filiżanek na talerze i podawaj z pokruszoną bezą i kwiatami lawendy.