Panna cotta z bezą lawendową

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 30 ml wody
  • 30 g cukru waniliowego
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kwiatów lawendy

Sposób przygotowania

  1. Do malutkiej miseczki wlej 30 ml wody. Wsyp żelatynę, zamieszaj i odstaw na bok, by żelatyna napęczniała. 
  2. Mleko zagotuj razem ze śmietanką i cukrem waniliowym, na koniec dodaj serek i dokładnie wymieszaj, odstaw z ognia. Dołóż żelatynę i wymieszaj na gładką konsystencję. Przelej do filiżanek, wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny. 
  3. Ubijaj białka przez 10 minut, co chwilę dodając porcjami cukier, na koniec dodaj kwiaty lawendy i dokładnie zmiksuj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Beziki piecz w 100°C przez 90 minut, a po upieczeniu wystudź. 
  4. Panna cottę przełóż z filiżanek na talerze i podawaj z pokruszoną bezą i kwiatami lawendy. 

Mam ochotę na

Fish burger
Fish burger
czas przygotowania: 15 minut
Sernikobrownie
Sernikobrownie
czas przygotowania: 2 godziny + czas studzenia ciasta
Wellington z łososiem i szpinakiem
Wellington z łososiem i szpinakiem
czas przygotowania: 60 minut
Wołowa rolada włoska
Wołowa rolada włoska
czas przygotowania: 75 minut
Causa rellena
Causa rellena
czas przygotowania: 40 minut