Orientalna sałatka z wołowiną i noodlami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g serka Philadelphia Original
  • 2 plastry polędwicy wołowej (ok. 100 g każdy)
  • 200 g makaronu typu noodle
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 limonka
  • 70 g kiełków rzodkiewki
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki mięty
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Mięso ogrzej do temperatury pokojowej. Natrzyj oba kawałki polędwicy oliwą.

2. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

3. Na rozgrzanej suchej patelni nadającej się do zapiekania połóż plastry wołowiny. Smaż z każdej strony po 2 minuty. Nałóż po 1 łyżce masła na mięso i wstaw patelnię do piekarnika. Zapiekaj steki przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij polędwicę z piekarnika. Odczekaj 5-6 minut, aby mięso odpoczęło, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie pokrój na plastry.

4. Przygotuj dressing. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj te składniki w miseczce z serkiem Philadelphia Original i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Dopraw dressing solą do smaku.

5. Ogórka obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń nasiona za pomocą łyżki, a następnie pokrój na plasterki.

6. Noodle przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odsączony makaron przełóż do dwóch misek, ułóż na nim plastry mięsa. Dodaj ogórka oraz kiełki. Wołowinę posmaruj dressingiem.

7. Sałatkę podawaj przyozdobioną listkami mięty oraz ćwiartkami limonki.

Mam ochotę na

Makiełki z kremem i wiśniami
Makiełki z kremem i wiśniami
czas przygotowania: 45 minut
Tarta dyniowo-brzoskwiniowa
Tarta dyniowo-brzoskwiniowa
czas przygotowania: 70 minut
Strucla serowa
Strucla serowa
czas przygotowania: 150 minut
Sernik z lemon curd i opalaną bezą
Sernik z lemon curd i opalaną bezą
czas przygotowania: 1 godz. 30 min + chłodzenie
Chlebek naan
Chlebek naan
czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta