Minipankejki z sosem czekoladowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Pankejki:

  • 250 g mąki typ 550
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml oleju

Sos czekoladowy:

  • 200 g serka Philadelphia Milka
  • 100 g mlecznej czekolady

Dekoracja i dodatki:

  • ulubione owoce

Sposób przygotowania

Pankejki:

  1. Wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Przesiej przez sito.
  2. Ubij jajka, dodając powoli cukier, aż będą puszyste. Dodawaj powoli przesianą wcześniej mąkę. Na końcu dodaj olej.
  3. Ciasto nakładaj na patelnię łyżeczką, aby stworzyć ulubioną wielkość, smaż na wolnym ogniu, aż będą rumiane z obu stron.

Sos:

  1.   Rozpuść czekoladę i wymieszaj z serkiem Philadelphia Milka.
  2.  Nałóż pankejki na talerz i polej sosem czekoladowym.

Podawaj z ulubionymi owocami.

Mam ochotę na

Strucla serowa
Strucla serowa
czas przygotowania: 150 minut
Orientalna sałatka z wołowiną i noodlami
Orientalna sałatka z wołowiną i noodlami
czas przygotowania: 30 minut
Sushi z mango
Sushi z mango
czas przygotowania: 20 minut
Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową
Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową
czas przygotowania: 120 minut (+czas wyrastania ciasta + czas pieczenia)
Sernik czekoladowy z gruszką
Sernik czekoladowy z gruszką
czas przygotowania: 20 minut