Letnia zupa z zielonym groszkiem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 150 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g świeżego zielonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ pora (zielona część)
  • garść listków natki pietruszki
  • garść kwiatów rumianku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Por oczyść i posiekaj w plasterki. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.

2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć na niego warzywa i smaż 3−4 minuty. Kolejno wlej bulion, dodaj groszek (2 łyżki odłóż do dekoracji). Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Po upływie czasu dołóż 50 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem, sól, pieprz i zmiksuj całość na gładki krem.

3. Zupę podawaj udekorowaną pozostałym serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem (25 g na 1 porcję), listkami natki pietruszki, kwiatami rumianku oraz sparzonym zielonym groszkiem.

Mam ochotę na

Zupa z młodej kapusty z purée ziemniaczanym
Zupa z młodej kapusty z purée ziemniaczanym
czas przygotowania: 45 minut
Zupa owocowa
Zupa owocowa
czas przygotowania: 30 minut
Ramen z imbirową wołowiną
Ramen z imbirową wołowiną
czas przygotowania: 7 godzin
Bánh mì z imbirowym boczkiem
Bánh mì z imbirowym boczkiem
czas przygotowania: 25 minut
Krem z soczewicy
Krem z soczewicy
czas przygotowania: 40 minut