Lasagne z grzybami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 200 g rydzów
  • 200 g podgrzybków
  • 1 średnia cukinia, w plasterkach
  • 200 g makaronu do lasagne
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki serka Philadelphia Original
  • świeże zioła (do dekoracji)

Sos beszamelowy

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania

  1. Smaż cebulę i czosnek na oliwie przez 3 minuty, dodaj grzyby, dopraw i wymieszaj. Smaż 5-7 minut.
  2. Zrób sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wlej mleko i mieszaj do zgęstnienia. Dodaj serek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj.
  3. W formie do zapiekanek układaj warstwami: beszamel, makaron, grzyby, beszamel, makaron, beszamel, cukinia, makaron, beszamel.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-40 minut.
  5. Serwuj z kleksem serka i świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub natką pietruszki. 

Mam ochotę na

Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
czas przygotowania: 15 minut
Pierogi z serkiem, rabarbarem i musem śmietanowo-serowym
Pierogi z serkiem, rabarbarem i musem śmietanowo-serowym
czas przygotowania: 60 minut
Sushi z krewetkami w tempurze
Sushi z krewetkami w tempurze
czas przygotowania: 1 godzina
Kurka w kurkach
Kurka w kurkach
czas przygotowania: 35 minut
Rolada cukiniowa
Rolada cukiniowa
czas przygotowania: 40 minut (+ czas chłodzenia)