Rolada cukiniowa

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut (+ czas chłodzenia)

Składniki

Ciasto

  • 1 duża cukinia, starta
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g serka Philadelphia Original
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry (obieraczką)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj startą cukinię z jajkami, mąką, serkiem, łyżką masła, solą i pieprzem.
  2. Rozłóż ciasto równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj czosnek i podsmażaj przez chwilę. Następnie wrzuć plastry cukinii i smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Gdy ciasto ostygnie, posmaruj je cienką warstwą serka. Na wierzchu rozłóż podsmażone plastry cukinii.
  5. Zwiń ciasto w roladę (od krótszego boku), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
  6. Pokrój roladę na plastry, udekoruj kleksem serka i podawaj jako przystawkę lub lekkie danie.

Mam ochotę na

Tort bezowy z owocami
Tort bezowy z owocami
czas przygotowania: 4 godziny
Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
czas przygotowania: 40 minut
Pęczotto
Pęczotto
czas przygotowania: 35 minut
Sernik milionera
Sernik milionera
czas przygotowania: 40 minut
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska fasolka po bretońsku
czas przygotowania: 30 minut