Wymieszaj startą cukinię z jajkami, mąką, serkiem, łyżką masła, solą i pieprzem.
Rozłóż ciasto równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Odstaw do przestygnięcia.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj czosnek i podsmażaj przez chwilę. Następnie wrzuć plastry cukinii i smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
Gdy ciasto ostygnie, posmaruj je cienką warstwą serka. Na wierzchu rozłóż podsmażone plastry cukinii.
Zwiń ciasto w roladę (od krótszego boku), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Pokrój roladę na plastry, udekoruj kleksem serka i podawaj jako przystawkę lub lekkie danie.