Czas przygotowania:
30 minut + czas marynowania1 godzina
Składniki
Dip
125 g serka Philadelphia z ziołami
2 ząbki czosnku
40 ml soku z limonki
20 ml oliwy z oliwek
Marynata
240 ml maślanki
3 g papryki wędzonej
3 g pieprzu cayenne
3 g kminu rzymskiego
3 g czosnku w proszku
2 g soli
2 g pieprzu
Kurczak panko
420 g polędwiczek z kurczaka (ok. 7 sztuk)
1 jajko
100 g mąki pszennej
6 g papryki wędzonej
6 g pieprzu cayenne
2 g soli
2 g pieprzu
100 g panko
Sposób przygotowania
Przygotuj marynatę: wymieszaj dokładnie maślankę z przyprawami i zamarynuj w niej polędwiczki z kurczaka (ok. 1 godziny w lodówce).
Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki. Nagrzej piekarnik do 200°C.
Rozbełtaj jajko w misce, w kolejnej wymieszaj mąkę z pozostałymi przyprawami, a do trzeciej wsyp panko. Wyjmij polędwiczki z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i panko. Ułóż je na kratce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie przygotuj dip – wymieszaj serek Philadelphia z ziołami z sokiem z limonki, oliwą oraz drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
Po upieczeniu wyłóż polędwiczki na talerz i serwuj z dipem w miseczce.