Kurczak panko z dipem

Ilość porcji: 7
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania1 godzina

Składniki

Dip

  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml soku z limonki
  • 20 ml oliwy z oliwek

Marynata

  • 240 ml maślanki
  • 3 g papryki wędzonej
  • 3 g pieprzu cayenne
  • 3 g kminu rzymskiego
  • 3 g czosnku w proszku
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu

Kurczak panko

  • 420 g polędwiczek z kurczaka (ok. 7 sztuk)
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 6 g papryki wędzonej
  • 6 g pieprzu cayenne
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 100 g panko

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę: wymieszaj dokładnie maślankę z przyprawami i zamarynuj w niej polędwiczki z kurczaka (ok. 1 godziny w lodówce).
  2. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  3. Rozbełtaj jajko w misce, w kolejnej wymieszaj mąkę z pozostałymi przyprawami, a do trzeciej wsyp panko. Wyjmij polędwiczki z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i panko. Ułóż je na kratce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  4. W tym czasie przygotuj dip – wymieszaj serek Philadelphia z ziołami z sokiem z limonki, oliwą oraz drobno posiekanymi ząbkami czosnku.
  5. Po upieczeniu wyłóż polędwiczki na talerz i serwuj z dipem w miseczce.

Mam ochotę na

Tarta na słodko
Tarta na słodko
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia i oczekiwania
Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z czerwonej kapusty
czas przygotowania: 30 minut
Grillowane skrzydełka z kurczaka w glazurze
Grillowane skrzydełka z kurczaka w glazurze
czas przygotowania: 35 minut
Zupa krem z batata z chipsem z boczku
Zupa krem z batata z chipsem z boczku
czas przygotowania: 35 minut
Koktajl z natki pietruszki
Koktajl z natki pietruszki
czas przygotowania: 10 minut