Krem z brukselki

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 500 g brukselki (połowę odłóż do pieczenia)
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek (do dekoracji)

Sposób przygotowania

  1. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj ziemniaka i połowę brukselki. Zalej bulionem, gotuj do miękkości.
  2. Do zupy dodaj serek i śmietankę, miksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Resztę brukselek przekrój na pół, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
  4. Krem podawaj z pieczonymi brukselkami, udekorowany świeżym tymiankiem.

Mam ochotę na

Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową
Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową
czas przygotowania: 120 minut (+czas wyrastania ciasta + czas pieczenia)
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska fasolka po bretońsku
czas przygotowania: 30 minut
Zupa krem z topinamburu
Zupa krem z topinamburu
czas przygotowania: 50 minut
Kapsalon
Kapsalon
czas przygotowania: 40 minut
Kremowa zupa kalafiorowa z serkiem Philadelphia
Kremowa zupa kalafiorowa z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 10 minut