Krem z brukselki

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 500 g brukselki (połowę odłóż do pieczenia)
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek (do dekoracji)

Sposób przygotowania

  1. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj ziemniaka i połowę brukselki. Zalej bulionem, gotuj do miękkości.
  2. Do zupy dodaj serek i śmietankę, miksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Resztę brukselek przekrój na pół, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
  4. Krem podawaj z pieczonymi brukselkami, udekorowany świeżym tymiankiem.

Mam ochotę na

Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
czas przygotowania: 10 minut
Pieczeń wieprzowa z morelami
Pieczeń wieprzowa z morelami
czas przygotowania: 160 minut
Ciastka „jajka sadzone”
Ciastka „jajka sadzone”
czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
czas przygotowania: 1 godzina 10 minut + czas studzenia
Smoothie malinowe
Smoothie malinowe
czas przygotowania: 5 minut