Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

Kotlety orzechowe:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 300 g ziemniaków ugotowanych
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Kapusta na miodzie:

  • Mała główka lub 1/2 dużej główki czerwonej kapusty
  • 150 g rodzynek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Serek:

  • 1 opakowanie serka Philadelphia Original
  • 3 łyżeczki konfitury żurawinowej

Sposób przygotowania

1. Umyj i poszatkuj kapustę. Do garnka wlej olej, rozgrzej go. Wrzuć kapustę i podpraż ją chwilę, aż zmięknie. Zmniejsz ogień i po ok. 10 minutach dodaj rodzynki i sok z cytryny. Smaż jeszcze ok. 5-10 min., co chwilę mieszając. Odstaw do delikatnego ostygnięcia. Dodaj miód. Dokładnie wymieszaj wszystko, dopraw solą i pieprzem.
2. Orzechy upraż na suchej patelni. Po ostudzeniu skrusz nadmiar miękkiej łupinki. Na patelni podsmaż na maśle drobno pokrojoną cebulę (aż będzie miękka). Do miski wrzuć orzechy oraz ostudzone ziemniaki i zblenduj całość na gładką masę. Dodaj do niej cebulkę, posiekaną natkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Mocz dłonie w wodzie i z masy formuj małe kulki. Rozpłaszczaj je na kształt kotlecików. Otaczaj w bułce tartej (w wersji bezglutenowej mogą być drożdże nieaktywne) i smaż na rozgrzanym oleju. Delikatnie je obracaj, kotleciki są dość kruche.
4. Do serka Philadelphia dodaj konfiturę żurawinową. Mieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Jeżeli krem jest za kwaśny dodaj szczyptę brązowego cukru lub miodu.

Mam ochotę na

Sushi z krewetkami w tempurze
Sushi z krewetkami w tempurze
czas przygotowania: 1 godzina
Pierogi lubelskie
Pierogi lubelskie
czas przygotowania: 75 minut
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa
czas przygotowania: 25 minut
Ogon bobra
Ogon bobra
czas przygotowania: 35 minut + 1 godz. wyrastania
Zawijane ciasteczka z kremem
Zawijane ciasteczka z kremem
czas przygotowania: 105 minut