Gruszka gotowana w herbacie

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia Light
  • 30 g herbatników
  • 10 g zimnego masła
  • 250 ml naparu z herbaty
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki suszonych płatków kwiatów
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Herbatniki pokrusz i zagnieć szybko z masłem na kruszonkę. Przełóż okruchy na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i piecz przez 5 minut.

2. Gruszki obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Owoce przełóż do rondelka rozcięciami do dołu. Do tak przygotowanych gruszek wlej herbatę, dodaj miód oraz cynamon. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie obróć gruszki i gotuj jeszcze 5 minut.

3. Serek Philadelphia Light zmiksuj krótko z cukrem pudrem i rozłóż po równo na talerze. Następnie ułóż gruszki i polej je syropem powstałym podczas gotowania. Wierzch udekoruj kruszonką i suszonymi płatkami kwiatów.

Mam ochotę na

Churros
Churros
czas przygotowania: 30 minut
Serek Philadelphia z makaronem Orzo, pieczonym łososiem, szparagami i migdałami
Serek Philadelphia z makaronem Orzo, pieczonym łososiem, szparagami i migdałami
czas przygotowania: 30 minut
Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 45 minut
Brownie Trifle
Brownie Trifle
czas przygotowania: 10 minut
Brownie z bananem
Brownie z bananem
czas przygotowania: 60 minut