Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Gorditas z szarpaną wieprzowiną i guacamole
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
3,5 godz.
Składniki
Szarpana wieprzowina:
600 g karkówki lub łopatki wieprzowej
1 łyżka oliwy
1 łyżka papryki wędzonej
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
½ szklanki bulionu
Guacamole:
2 dojrzałe awokado
½ małej czerwonej cebuli
sok z 1 limonki
1 mały ząbek czosnku (starty)
sól, pieprz do smaku
papryczka chili (opcjonalnie)
Do podania:
200 g serka Philadelphia z ziołami
4 gorditas (grube tortille z masy kukurydzianej ze smalcem)
natka pietruszki lub kolendra (do dekoracji)
dodatkowa limonka (do skropienia)
Sposób przygotowania
Szarpana wieprzowina:
Mięso natrzyj oliwą i przyprawami, obsmaż na patelni z każdej strony.
Przełóż do naczynia żaroodpornego lub garnka z pokrywką, podlej bulionem. Piecz pod przykryciem 2,5–3 godziny w 160°C, aż będzie miękkie.
Po upieczeniu rozdrobnij widelcem i wymieszaj z uzyskanym sosem.
Guacamole:
Awokado rozgnieć widelcem. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, sok z limonki, sól, pieprz i ewentualnie chili.
Wymieszaj składniki – guacamole powinno być kremowe, ale z wyczuwalną strukturą.
Znajdź podobne dania:
Philadelphia z ziołami
Cytrusy
Mięso
Warzywa
Owoce
Dania główne
Wieprzowina
Papryka
Inne
Mięso z piekarnika
Awokado
Mam ochotę na
Szukaj
Zawijane ciasteczka z kremem
czas przygotowania: 105 minut
Mango mastani
czas przygotowania: 30 minut + czas mrożenia
Czarny makaron z owocami morza
czas przygotowania: 25 minut
Jajka faszerowane awokado
czas przygotowania: 20 minut
Ramen z imbirową wołowiną
czas przygotowania: 7 godzin