Wymieszaj dokładnie składniki na lody i wstaw do zamrażarki. Nagrzej gofrownicę.
Zmieszaj w misce suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i 200 g serka Philadelphia Milka, a następnie zacznij stopniowo dolewać mleka. Połącz składniki na gładką masę.
Używając pędzla, posmaruj wnętrze gofrownicy olejem. Nakładaj po dwie łyżki ciasta do jednej foremki. Zamknij gofrownicę i zaczekaj, aż para przestanie się z niej unosić (4 minuty). Przełóż gofry na kratkę do studzenia.
W tym czasie przygotuj sos czekoladowy. Podgrzej śmietankę w małym garnuszku i dodaj 100 g serka Philadelphia Milka oraz 20 g kakao. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników, a następnie odstaw do ostudzenia. Morele umyj i pokrój w plasterki. Na porcji trzech gofrów ułóż kulkę lodów, plasterki moreli i polej sosem czekoladowym.