Gofry

Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia Milka
  • 100 g cukru
  • 160 g mąki pszennej, np. wrocławskiej
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g kakao + 20 g do sosu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 135 g moreli

 

  • Lody:
  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 300 ml skondensowanego mleka
  • 6 ml ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj dokładnie składniki na lody i wstaw do zamrażarki. Nagrzej gofrownicę.
  2. Zmieszaj w misce suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i 200 g serka Philadelphia Milka, a następnie zacznij stopniowo dolewać mleka. Połącz składniki na gładką masę.
  3. Używając pędzla, posmaruj wnętrze gofrownicy olejem. Nakładaj po dwie łyżki ciasta do jednej foremki. Zamknij gofrownicę i zaczekaj, aż para przestanie się z niej unosić (4 minuty). Przełóż gofry na kratkę do studzenia.
  4. W tym czasie przygotuj sos czekoladowy. Podgrzej śmietankę w małym garnuszku i dodaj 100 g serka Philadelphia Milka oraz 20 g kakao. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników, a następnie odstaw do ostudzenia. Morele umyj i pokrój w plasterki. Na porcji trzech gofrów ułóż kulkę lodów, plasterki moreli i polej sosem czekoladowym.

Mam ochotę na

Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
czas przygotowania: 120 minut
Sushi z serkiem Philadelphia
Sushi z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 50 minut
Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 45 minut
Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
czas przygotowania: 30 minut
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
czas przygotowania: 25 minut