Labneh z burakami i pomarańczą

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

Buraki:
• 3 średnie buraki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku

Labneh:
• 250 g serka Philadelphia Original
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka miodu
• szczypta soli

Marynowana cebula:
• 1 mała czerwona cebula
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 1 łyżeczka cukru
• szczypta soli

Do podania:
• 2 pomarańcze
• świeży koperek
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania

Buraki:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki (ćwiartki lub ósemki).
  3. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  4. Piecz przez około 40 minut, aż buraki będą miękkie i lekko skarmelizowane.

Marynowana cebula:

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  2. W miseczce połącz ocet jabłkowy, cukier i sól, a następnie dodaj pokrojoną cebulę i wymieszaj.
  3. Odstaw na co najmniej 15 minut, aby cebula się zamarynowała.

Labneh:

  1. W miseczce wymieszaj serek z sokiem z cytryny, miodem i szczyptą soli.
  2. Mieszaj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Podanie:

  1. Na talerz nałóż równą warstwę kremowego serka.
  2. Na wierzchu ułóż upieczone buraki, cząstki pomarańczy i marynowaną cebulę.
  3. Skrop całość oliwą z oliwek i udekoruj świeżym koperkiem i natką.

Mam ochotę na

Matcha missu
Matcha missu
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Szakszuka z pieczywem z serkiem Philadelphia
Szakszuka z pieczywem z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 25 minut
Ciasteczka dla Mikołaja
Ciasteczka dla Mikołaja
czas przygotowania: 90 minut
Kolorowe kanapki
Kolorowe kanapki
czas przygotowania: 15 minut
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia 1 godzina