Burger z awokado

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia z ziołami
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 awokado (ok. 280 g)
  • 30 g liści szpinaku
  • 4 plastry pomidora (ok. 60 g)
  • 30 g czerwonej cebuli pokrojonej w krążki
  • 6 ml soku z cytryny
  • 3 g czarnego sezamu
  • 2 g świeżej kolendry
  • 3 g kminu rzymskiego
  • 1 g płatków chili
  • 3 g soli
  • 2 g pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Mieloną wołowinę dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim oraz świeżą kolendrą. Podziel mięso na pół i uformuj dwa kotlety.
  2. Rozgrzej patelnię grillową i smaż mięso bez tłuszczu po 3 minuty z każdej strony. Przełóż burgery na ręcznik papierowy.
  3. Sprawdź, czy owoce są dojrzałe, odrywając szypułki – jeśli pod spodem miąższ jest żółty, awokado jest gotowe do spożycia. Usuń skórkę przy pomocy łyżki, przekrój owoce na pół i wydobądź pestki.
  4. Serek Philadelphia z ziołami wymieszaj z sokiem z cytryny oraz płatkami chili.
  5. Na dolnych połówkach awokado ułóż liście szpinaku, a na nich kolejno: plastry pomidora, krążki cebuli i kotlety. Posmaruj usmażone mięso grubą warstwą masy serkowej. Przykryj burgery górnymi połówkami owoców i posyp czarnym sezamem.

Mam ochotę na

Mule w białym sosie winnym
Mule w białym sosie winnym
czas przygotowania: 20 minut
Makaron czekoladowy z owocami
Makaron czekoladowy z owocami
czas przygotowania: 90 minut
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
czas przygotowania: 30 minut
Muffiny z kremem i pajączkami
Muffiny z kremem i pajączkami
czas przygotowania: 30 minut
Pieczona pierś z kaczki z dipem serkowym z konfiturą z granatu
Pieczona pierś z kaczki z dipem serkowym z konfiturą z granatu
czas przygotowania: 50 minut