Nagrzej piekarnik do 180°C. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę. Rozsmaruj ją łyżką w półsferycznych foremkach i odstaw do lodówki. Przesiej kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Utrzyj cukier puder z 70 g masła na puszystą masę. Dodaj jajko, cały czas ucierając. Dodaj połowę przesianych suchych składników i wymieszaj. Następnie wlej maślankę i dodaj pozostałe suche składniki, mieszając.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem i na jej połowie rozprowadź masę. Piecz przez 15 minut, następnie ostudź i wstaw na 20 minut do zamrażarki. W międzyczasie ubij śmietankę na sztywno. Łyżeczkę żelatyny w małej misce lub kubku zalej 2 łyżkami wody i wstaw do mikrofalówki na 30 sekund lub zalej ciepłą wodą. Mieszaj do rozpuszczenia. Ubitą śmietanę wymieszaj z serkiem Philadelphia Milka na najniższych obrotach miksera, a następnie, cały czas miksując, cienką strużką dolej żelatynę. Odstaw do lodówki na 10 minut.
Przygotuj sos karmelowy. W garnuszku z grubym dnem karmelizuj cukier przez ok. 10 minut. Dodaj 40 g masła. Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z gazu i dolej śmietanki, cały czas mieszając. Dodaj 1 g soli gruboziarnistej i odstaw do ostudzenia.
Z ciasta, po wyjęciu z zamrażarki, wytnij koła o takiej samej lub zbliżonej średnicy do półsferycznych foremek i posmaruj słonym karmelem. Czekoladowe foremki wypełnij musem przy pomocy rękawa cukierniczego i nałóż na ciasto z karmelem. Odstaw do lodówki na 10 minut. Serwuj posypane szczyptą soli gruboziarnistej.