Chińskie naleśniki z kaczką

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • 250 g upieczonego mięsa z kaczki
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g pora (zielona część)
  • 50 g ogórka
  • 50 g marchwi
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • 80 ml letniej wody

Sos hoisin do kaczki:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na sos wymieszaj dokładnie w miseczce. Mięso kaczki poszarp na mniejsze części i zalej uzyskanym hoisin. Warzywa oczyść i pokrój w słupki.

2. Przygotuj chińskie ciasto na naleśniki. W naczyniu wymieszaj łopatką gorącą wodę i mąkę. Wyjmij masę na blat i zagniataj ręką przez około 5 minut. Tak przygotowane przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 10 minut. Po czasie uformuj ciasto w wałek, a następnie podziel na 4 równe części. Z każdej porcji stwórz kulkę i posmaruj olejem sezamowym. Wszystkie rozwałkuj na cienkie placki. Smaż na rozgrzanej, suchej patelni na złoty kolor z obu stron.

3. Gotowe naleśniki posmaruj serkiem Philadelphia z ziołami, nafaszeruj mięsem oraz warzywami. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Mam ochotę na

Bezglutenowy kotlet de volaille z serkiem Phily
Bezglutenowy kotlet de volaille z serkiem Phily
czas przygotowania: 30 minut
Sałatka z kaszą bulgur i buraczkami
Sałatka z kaszą bulgur i buraczkami
czas przygotowania: 30 minut
Karkówka z grilla
Karkówka z grilla
czas przygotowania: 40 minut
Chlebek naan
Chlebek naan
czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
czas przygotowania: 20 minut