Ziemniaczki umyj, przełóż do miski i zalej wodą (ponad ich poziom). Odstaw je do namoczenia na 30 minut. Dzięki temu będą bardziej chrupiące z wierzchu.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Ziemniaki odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kartofle i posmaruj je oliwą z każdej strony. Wstaw do piekarnika na 30 minut, obracając ziemniaczki na 10 minut przed wyjęciem blachy.
Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 10 minut. Skwarki przełóż na ręcznik papierowy.
Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki odstaw na kratkę do studzenia i odczekaj 10-15 minut. Posyp solą wędzoną.
Ostudzone ziemniaczki natnij wzdłuż i wypełnij serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem. Posyp boczkiem oraz świeżym szczypiorkiem. Serwuj jako przystawkę.