Pieczone ziemniaczki z serkiem i boczkiem

Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 500 g młodych ziemniaczków
  • 20 ml oliwy
  • 60 g boczku
  • 10 g posiekanego szczypiorku
  • 4 g soli wędzonej

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaczki umyj, przełóż do miski i zalej wodą (ponad ich poziom). Odstaw je do namoczenia na 30 minut. Dzięki temu będą bardziej chrupiące z wierzchu.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Ziemniaki odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kartofle i posmaruj je oliwą z każdej strony. Wstaw do piekarnika na 30 minut, obracając ziemniaczki na 10 minut przed wyjęciem blachy.
  4. Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 10 minut. Skwarki przełóż na ręcznik papierowy.
  5. Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki odstaw na kratkę do studzenia i odczekaj 10-15 minut. Posyp solą wędzoną.
  6. Ostudzone ziemniaczki natnij wzdłuż i wypełnij serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem. Posyp boczkiem oraz świeżym szczypiorkiem. Serwuj jako przystawkę.

Mam ochotę na

Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
czas przygotowania: 5 minut
Bánh mì z imbirowym boczkiem
Bánh mì z imbirowym boczkiem
czas przygotowania: 25 minut
Warstwowa sałatka kijowska
Warstwowa sałatka kijowska
czas przygotowania: 25 minut
Nocna owsianka
Nocna owsianka
czas przygotowania: 10 minut
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia 1 godzina