Paszteciki bożonarodzeniowe

Ilość porcji: 35
Czas przygotowania: 135 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli
  • 25 g miodu
  • 7 g rozmarynu
  • 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 60 g
  • 350 g mąki typ 500
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej) + 10 g
  • 12 g cukru
  • 9 g drożdży instant
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 6 g soli
  • 3 g pieprzu
  • 5 g sezamu
  • 5 g czarnego sezamu
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalej wrzątkiem i namaczaj przez kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
  2. Drożdże wsyp do miski, wymieszaj z cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Ponownie wymieszaj i odstaw na 15 minut pod przykryciem.
  3. Do drugiej miski przesiej mąkę z 4 g soli, wlej rozczyn i delikatnie połącz składniki. Stopniowo dodawaj żółtka do uzyskanej masy, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy będzie już gładkie, dodaj 100 g miękkiego masła i wyrabiaj przez kolejne 15 minut, aż składniki się połączą, a ciasto będzie nieklejące i elastyczne. Uformuj kulę, przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Namoczone grzyby drobno posiekaj (odlaną z nich wodę zachowaj na później). Cebulę pokrój w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulkę, dorzuć grzyby, gałązkę rozmarynu i podsmaż na średnim ogniu. Dolej ¾ szklanki wody po grzybach i zostaw na małym ogniu do odparowania. Następnie dodaj miód i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty. Zmieszaj z serkiem Philadelphia i dopraw pozostałą solą oraz pieprzem. Przełóż farsz do miski i wystudź.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt i podziel na 4 długie pasy. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułóż ¼ farszu i zawiń ciasto. Powtórz z kolejnymi 3 pasami ciasta i pozostałym farszem. Podziel powstałe roladki przy pomocy patyczka na małe paszteciki (ale nie przekrajaj), ułóż na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp sezamem i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz paszteciki około 30 minut, aż będą rumiane. Wystudź i pokrój przed podaniem.

Mam ochotę na

Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
czas przygotowania: 30 minut
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
czas przygotowania: 15 minut
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy
czas przygotowania: 90 minut
Pizza z patelni
Pizza z patelni
czas przygotowania: 25 minut
Krem z soczewicy
Krem z soczewicy
czas przygotowania: 40 minut