Słowackie haluszki (bryndzové halušky)

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem

Dodatki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce z najdrobniejszymi oczkami do miski.
  2. Do startych ziemniaków dodaj 1 łyżkę serka, szklankę mąki pszennej i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem soli.
  4. W międzyczasie pokrój boczek i cebulę w kostkę. Usmaż na wolnym ogniu na złoty kolor.
  5. Masę ziemniaczaną przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę rękawa. Na gotującą się wodę wyciskaj porcje masy (będą wychodziły drobne paski). Kluski gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Przełóż je łyżką cedzakową do durszlaka. Ugotowane kluski przepłucz zimną wodą.
  6. Na patelnię wrzuć 1 łyżkę serka, rozpuść, a następnie dodaj kluski i wymieszaj (w razie potrzeby podlej wodą). Dopraw solą i pieprzem.
  7. Kluski podawaj z usmażonym boczkiem i cebulką, kleksem serka i posypane szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Brownie Trifle
Brownie Trifle
czas przygotowania: 10 minut
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
czas przygotowania: 25 minut i czas chłodzenia
Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 3 godziny 30 minut
Melon z prosciutto
Melon z prosciutto
czas przygotowania: 15 minut
Śródziemnomorska papryka nadziewana z serkiem Philadelphia
Śródziemnomorska papryka nadziewana z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 10 minut