Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce z najdrobniejszymi oczkami do miski.
Do startych ziemniaków dodaj 1 łyżkę serka, szklankę mąki pszennej i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem soli.
W międzyczasie pokrój boczek i cebulę w kostkę. Usmaż na wolnym ogniu na złoty kolor.
Masę ziemniaczaną przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę rękawa. Na gotującą się wodę wyciskaj porcje masy (będą wychodziły drobne paski). Kluski gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Przełóż je łyżką cedzakową do durszlaka. Ugotowane kluski przepłucz zimną wodą.
Na patelnię wrzuć 1 łyżkę serka, rozpuść, a następnie dodaj kluski i wymieszaj (w razie potrzeby podlej wodą). Dopraw solą i pieprzem.
Kluski podawaj z usmażonym boczkiem i cebulką, kleksem serka i posypane szczypiorkiem.