Biskwity z kremem i truskawkami

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Biskwity:
• 3 jajka
• 80 g cukru
• 100 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• Szczypta soli

Krem:
• 200 g serka Philadelphia Original
• 100 ml śmietany 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatki:
• 200 g truskawek
• Cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania

Biskwity:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  3. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy.
  5. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj szpatułką.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżką małe porcje ciasta, formując owalne placuszki.
  7. Piecz w 180°C przez 10–12 minut, aż będą lekko złociste.

Krem:

  1. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na puszystą konsystencję.
  2. Delikatnie wmieszaj serek Philadelphia oraz ekstrakt waniliowy, aż powstanie gładki krem.
  3. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (np. gwiazdką), aby efektownie nałożyć go na biskwity.

Złożenie:

  1. Na połowie biskwitów rozprowadź porcję kremu przy pomocy rękawa cukierniczego.
  2. Ułóż na wierzchu plasterki truskawek.
  3. Przykryj pozostałymi biskwitami, lekko dociskając.
  4. Posyp cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Ziemniaczki w mundurkach z serkiem Philadelphia i salsą pomidorową
Ziemniaczki w mundurkach z serkiem Philadelphia i salsą pomidorową
czas przygotowania: 10 minut
Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską
Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską
czas przygotowania: 10 minut
Pieczeń wieprzowa z morelami
Pieczeń wieprzowa z morelami
czas przygotowania: 160 minut
Cukinia faszerowana kurczakiem i szpinakiem
Cukinia faszerowana kurczakiem i szpinakiem
czas przygotowania: 45 minut
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska
czas przygotowania: 20 minut