Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Dla profesjonalistów
Akcje promocyjne
O marce
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Dla profesjonalistów
Akcje promocyjne
O marce
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Letni tort z serkiem, morelami i migdałami
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania:
1 godz. 15 min + studzenie
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
150 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
400 g serka Philadelphia Original
200 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatki:
12 świeżych moreli
3–4 łyżki płatków migdałowych (uprażonych)
kilka migdałów w całości (do dekoracji)
odrobina miodu do polania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj żółtka (miksując na wolnych obrotach).
Delikatnie wmieszaj do piany z jajek przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały.
Przelej masę do formy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30–35 minut w 170°C.
Po ostudzeniu przetnij ciasto na 2 blaty.
Krem:
Ubij śmietankę na sztywno.
Dodaj serek, cukier puder i skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Umyj, wypestkuj i pokrój morele: część na ćwiartki, resztę na kawałki. Ćwiartki zostaw do dekoracji tortu, mniejsze kawałki – do warstwy kremu.
Tort:
Na pierwszy blat nałóż połowę kremu i kawałki moreli, posyp płatkami migdałowymi. Przykryj drugim blatem.
Na wierzch wyłóż resztę kremu, udekoruj ćwiartkami moreli, płatkami migdałowymi, całymi migdałami i opcjonalnie odrobiną miodu.
Znajdź podobne dania:
Philadelphia Original
Nabiał
Sernik
Owoce
Desery i wypieki
Na zimno
Mam ochotę na
Szukaj
Sernikoszarlotka
czas przygotowania: 90 minut + 2 godziny chłodzenia
Krem z ogórka kiszonego
czas przygotowania: 40 minut
Sernik baskijski
czas przygotowania: 60 minut przygotowania, noc chłodzenia
Sernik mandarynkowy
czas przygotowania: 30
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
czas przygotowania: 40 minut