Letni tort z serkiem, morelami i migdałami

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godz. 15 min + studzenie

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 g serka Philadelphia Original
  • 200 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dodatki:

  • 12 świeżych moreli
  • 3–4 łyżki płatków migdałowych (uprażonych)
  • kilka migdałów w całości (do dekoracji)
  • odrobina miodu do polania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  1. Ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj żółtka (miksując na wolnych obrotach).
  2. Delikatnie wmieszaj do piany z jajek przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały.
  3. Przelej masę do formy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30–35 minut w 170°C.
  4. Po ostudzeniu przetnij ciasto na 2 blaty.

Krem:

  1. Ubij śmietankę na sztywno.
  2. Dodaj serek, cukier puder i skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
  3. Umyj, wypestkuj i pokrój morele: część na ćwiartki, resztę na kawałki. Ćwiartki zostaw do dekoracji tortu, mniejsze kawałki – do warstwy kremu.

Tort:

  1. Na pierwszy blat nałóż połowę kremu i kawałki moreli, posyp płatkami migdałowymi. Przykryj drugim blatem.
  2. Na wierzch wyłóż resztę kremu, udekoruj ćwiartkami moreli, płatkami migdałowymi, całymi migdałami i opcjonalnie odrobiną miodu.

Mam ochotę na

Sernikoszarlotka
Sernikoszarlotka
czas przygotowania: 90 minut + 2 godziny chłodzenia
Krem z ogórka kiszonego
Krem z ogórka kiszonego
czas przygotowania: 40 minut
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 60 minut przygotowania, noc chłodzenia
Sernik mandarynkowy
Sernik mandarynkowy
czas przygotowania: 30
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
czas przygotowania: 40 minut