Grzanki z groszkiem i miętą

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 1 bagietka
  • 150 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść świeżej mięty
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Bagietka:

  1. Pokrój bagietkę na ukośne kromki i podpiecz je przez 5–7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będą chrupiące i lekko zarumienione.

Cebula:

  1. Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na rozgrzanej łyżeczce oliwy z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu.

Groszek:

  1. Jeśli używasz mrożonego groszku – zalej go wrzątkiem na 2 minuty, odcedź i osusz. Następnie wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, podsmażoną cebulą, solą i pieprzem.

Podanie:

  1. Każdą kromkę posmaruj solidną warstwą serka Philadelphia ze szczypiorkiem.
  2. Dodaj groszek i udekoruj listkami mięty.

Mam ochotę na

Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
czas przygotowania: 25 minut
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska fasolka po bretońsku
czas przygotowania: 30 minut
Wegeburgery w sosie pomidorowym
Wegeburgery w sosie pomidorowym
czas przygotowania: 40 minut
Przekąski kanapkowe
Przekąski kanapkowe
czas przygotowania: 10 minut
Czeska pomazánka
Czeska pomazánka
czas przygotowania: 15 minut