Biskwity z kremem i truskawkami

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Biskwity:
• 3 jajka
• 80 g cukru
• 100 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• Szczypta soli

Krem:
• 200 g serka Philadelphia Original
• 100 ml śmietany 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatki:
• 200 g truskawek
• Cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania

Biskwity:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  3. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy.
  5. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj szpatułką.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżką małe porcje ciasta, formując owalne placuszki.
  7. Piecz w 180°C przez 10–12 minut, aż będą lekko złociste.

Krem:

  1. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na puszystą konsystencję.
  2. Delikatnie wmieszaj serek Philadelphia oraz ekstrakt waniliowy, aż powstanie gładki krem.
  3. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (np. gwiazdką), aby efektownie nałożyć go na biskwity.

Złożenie:

  1. Na połowie biskwitów rozprowadź porcję kremu przy pomocy rękawa cukierniczego.
  2. Ułóż na wierzchu plasterki truskawek.
  3. Przykryj pozostałymi biskwitami, lekko dociskając.
  4. Posyp cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Czekoladowe donuty
Czekoladowe donuty
czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia
Hot dogi z coleslawem i miodowym boczkiem
Hot dogi z coleslawem i miodowym boczkiem
czas przygotowania: 20 minut
Sernik na zimno z mango
Sernik na zimno z mango
czas przygotowania: 60 minut
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa
czas przygotowania: 60 minut
Karp w kremowym sosie
Karp w kremowym sosie
czas przygotowania: 30 minut