Owsianka piernikowa

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Owsianka:
• 100 g płatków owsianych
• 400 ml wody (lub napoju roślinnego, np. migdałowego)
• 2 łyżki serka Philadelphia Original
• 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Karmelizowane jabłko:
• 1 duże jabłko
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżka cukru brązowego
• ½ łyżeczki cynamonu

Do podania:
• garść orzechów laskowych
• 20 g serka Philadelphia Original (po 10 g na porcję)

Sposób przygotowania

Owsianka:

  1. W garnku zagotuj wodę (lub napój roślinny).
  2. Wsyp płatki owsiane i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż płatki wchłoną płyn i osiągną kremową konsystencję (ok. 10 minut).
  3. Dodaj przyprawę piernikową, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie) oraz 2 łyżki serka. Dokładnie wymieszaj, aż serek całkowicie się rozpuści.

Karmelizowane jabłko:

  1. Jabłko pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier brązowy i cynamon, a następnie wrzuć cząstki jabłka i wymieszaj.
  3. Smaż na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną i staną się złociste.

Orzechy:

  1. Upraż orzechy laskowe na suchej patelni, mieszając, aż zaczną wydzielać aromat.

Podanie:

  1. Przełóż owsiankę do miseczek.
  2. Na wierzchu ułóż kawałki karmelizowanego jabłka i posyp uprażonymi orzechami laskowymi.
  3. Dodaj po 10 g serka na środek każdej porcji.

Mam ochotę na

Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
czas przygotowania: 25 minut
Miniplacuszki ziemniaczane
Miniplacuszki ziemniaczane
czas przygotowania: 35 minut
Pierogi lubelskie
Pierogi lubelskie
czas przygotowania: 75 minut
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
czas przygotowania: 90 minut
Focaccia di recco
Focaccia di recco
czas przygotowania: 50 minut