Burgery sushi

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 150 g ryżu do sushi
  • 45 ml octu ryżowego
  • 18 g cukru
  • 60 g zielonego ogórka
  • 70 g awokado
  • 3 ml soku z cytryny
  • 80 g wędzonego łososia
  • 1 g wodorostów nori
  • 2 g czarnego sezamu
  • 2 g białego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Ryż do sushi przesyp do sitka i płucz pod kranem, aż woda przestanie być mętna.
  2. Zagotuj w garnku 150 ml wody i wsyp opłukany ryż. Gotuj przez 10 minut, następnie pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj zaprawę z octu i cukru, wlej ją do lekko ostudzonego ryżu. Wymieszaj dokładnie.
  3. Przełóż 2/3 gotowego ryżu do dwóch półkulistych foremek silikonowych lub niewielkich miseczek wyłożonych folią spożywczą. Z pozostałego ryżu uformuj dwa krążki o średnicy dopasowanej do silikonowej foremki lub użytej miseczki. Wstaw wszystko do lodówki na 15 minut.
  4. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w poprzek (w plastry o grubości ok. 1-2 mm). Skrop cytryną.
  5. Na ryżowych spodach (krążkach) rozłóż po równo plasterki ogórka. Nałóż warstwę serka Philadelphia Original, następnie kawałki łososia i plasterki awokado. Przykryj całość ryżem uformowanym w kształt półkuli, udekoruj paseczkami nori oraz czarnym i białym sezamem. Burgery serwuj z wasabi i sosem sojowym.

Mam ochotę na

Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
czas przygotowania: 40 minut
Gofry proteinowe z pieczoną dynią
Gofry proteinowe z pieczoną dynią
czas przygotowania: 35 minut
Sernik Käsekuchen
Sernik Käsekuchen
czas przygotowania: 35 minut + czas pieczenia
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska fasolka po bretońsku
czas przygotowania: 30 minut
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory
czas przygotowania: 60 minut