Zupa krem z batata z chipsem z boczku

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 4 plastry boczku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka fioletowej fasolki
  • 1 duży batat (ok. 400 g)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę obierz i poszatkuj w drobną kostkę. Batata obierz i pokrój w grubsze cząstki.
  2. W garnku rozgrzej olej i zrumień szalotkę przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj batata. Mieszając, smaż jeszcze 5-6 minut.
  3. Do podsmażonych warzyw wlej bulion i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  4. Kolejno dodaj do zawartości rondla pomidory bez skórki oraz fasolkę. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij naczynie z ognia. Dodaj 100 g serka Philadelphia Original i zmiksuj blenderem na krem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
  5. Plastry boczku usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
  6. Każdą porcję zupy podawaj z chipsem z boczku i łyżką serka Philadelphia Original. Udekoruj nasionami fasoli.

Mam ochotę na

Bożonarodzeniowe ciasto z malinami
Bożonarodzeniowe ciasto z malinami
czas przygotowania: 135 minut
Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską
Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską
czas przygotowania: 10 minut
Bajgiel z łososiem
Bajgiel z łososiem
czas przygotowania: 10 minut
Tarta jabłkowo-gruszkowa
Tarta jabłkowo-gruszkowa
czas przygotowania: 120 minut
Dorsz w sosie śmietanowym
Dorsz w sosie śmietanowym
czas przygotowania: 35 minut