Szalotkę obierz i poszatkuj w drobną kostkę. Batata obierz i pokrój w grubsze cząstki.
W garnku rozgrzej olej i zrumień szalotkę przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj batata. Mieszając, smaż jeszcze 5-6 minut.
Do podsmażonych warzyw wlej bulion i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Kolejno dodaj do zawartości rondla pomidory bez skórki oraz fasolkę. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij naczynie z ognia. Dodaj 100 g serka Philadelphia Original i zmiksuj blenderem na krem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Plastry boczku usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
Każdą porcję zupy podawaj z chipsem z boczku i łyżką serka Philadelphia Original. Udekoruj nasionami fasoli.