Zupa chrzanowa

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Light
  • 600 g ziemniaków
  • 40 g chrzanu
  • 50 g pora (biała część)
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ml oleju rzepakowego
  • 20 g masła
  • 6 g soli + 3g do wody
  • 4 g mielonego pieprzu
  • 3 g gałki muszkatołowej mielonej

Sposób przygotowania

  1. Obierz i zetrzyj chrzan na tarce, pora pokrój w krążki, a obrany korzeń pietruszki  pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, a następnie podsmaż powyższe warzywa przez 5 minut.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Razem z podsmażonymi warzywami wrzuć je do garnka, zalej bulionem i gotuj przez 20 minut. Wyłącz gaz i zblenduj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Dodaj serek Philadelphia oraz gałkę muszkatołową, pieprz i sól, wszystko dokładnie wymieszaj.

Mam ochotę na

Botwinka ze szparagami
Botwinka ze szparagami
czas przygotowania: 30 minut
Turecka zupa z soczewicy (mercimek çorbası)
Turecka zupa z soczewicy (mercimek çorbası)
czas przygotowania: 45 minut
Zupa z melona z krewetkami
Zupa z melona z krewetkami
czas przygotowania: 20 minut
Wiosenne tosty z łososiem i ogórkiem
Wiosenne tosty z łososiem i ogórkiem
czas przygotowania: 15 minut
Krem z brukselki
Krem z brukselki
czas przygotowania: 50 minut