Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny

Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Farsz:

  • 2 udka z kaczki
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sriracha

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 czerwone cebule
  • ¾ szklanki świeżej żurawiny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól

Ciasto na uszka:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • około 150 ml gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Farsz: Udka oprósz solą i pieprzem. Zacznij smażyć na wolnym ogniu (od zimnej patelni). Obsmaż z obu stron, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki. Całość zalej sosem sojowym, sosem rybnym, bulionem i srirachą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 120 minut (termoobieg). Łyżką cedzakową wyciągnij składniki, przestudź. Udka obierz z kości. Całość zmiksuj na drobne kawałki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  2. Konfitura: Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Oprósz solą i smaż na wolnym ogniu 7 minut, dodaj żurawinę i smaż 4 minuty. Dopraw octem i miodem, gotuj 3 minuty, a następnie wyłącz palnik.
  3. Ciasto: Z podanych składników wyrób elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Wałkuj na posypanej mąką stolnicy. Oderwij ⅓ część ciasta i rozwałkuj na cienki placek. Ringiem albo szklanką o średnicy 4 cm wycinaj kółka. Tak samo postępuj z resztą ciasta.
  4. Farsz nakładaj łyżeczką na okrągłe placki, składaj na pół i dokładnie sklejaj brzegi. Następnie sklejaj ze sobą końcówki brzegów. Gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia pierożków.
  5. Uszka wyciągaj łyżką cedzakową i podawaj z konfiturą z czerwonej cebuli, kleksami serka i posypane szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Bajgle śniadaniowe
Bajgle śniadaniowe
czas przygotowania: 15 minut
Gruszka gotowana w herbacie
Gruszka gotowana w herbacie
czas przygotowania: 25 minut
Frittata
Frittata
czas przygotowania: 25 minut
Sernik z piankami
Sernik z piankami
czas przygotowania: 220 minut
Ramen z imbirową wołowiną
Ramen z imbirową wołowiną
czas przygotowania: 7 godzin