Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania:
120 minut
Składniki
125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Farsz:
2 udka z kaczki
sól i pieprz
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 szklanka bulionu
2 łyżki sosu sriracha
Konfitura z czerwonej cebuli:
3 łyżki oleju
3 czerwone cebule
¾ szklanki świeżej żurawiny
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
sól
Ciasto na uszka:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
około 150 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
Farsz: Udka oprósz solą i pieprzem. Zacznij smażyć na wolnym ogniu (od zimnej patelni). Obsmaż z obu stron, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki. Całość zalej sosem sojowym, sosem rybnym, bulionem i srirachą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 120 minut (termoobieg). Łyżką cedzakową wyciągnij składniki, przestudź. Udka obierz z kości. Całość zmiksuj na drobne kawałki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Konfitura: Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Oprósz solą i smaż na wolnym ogniu 7 minut, dodaj żurawinę i smaż 4 minuty. Dopraw octem i miodem, gotuj 3 minuty, a następnie wyłącz palnik.
Ciasto: Z podanych składników wyrób elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Wałkuj na posypanej mąką stolnicy. Oderwij ⅓ część ciasta i rozwałkuj na cienki placek. Ringiem albo szklanką o średnicy 4 cm wycinaj kółka. Tak samo postępuj z resztą ciasta.
Farsz nakładaj łyżeczką na okrągłe placki, składaj na pół i dokładnie sklejaj brzegi. Następnie sklejaj ze sobą końcówki brzegów. Gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia pierożków.
Uszka wyciągaj łyżką cedzakową i podawaj z konfiturą z czerwonej cebuli, kleksami serka i posypane szczypiorkiem.